‘Gaya Hidup Digital’: Idea Dan Penghasilan Arca Awam Dalam Projek ‘Publikart’ Di Iskandar Puteri, Johor Baharu, Johor - Omar, Aznan; Basharuddin, Junidsyazji (Idealogy Journal, 2019)
'PublikART' is a public statue construction project carried out in Iskandar Puteri, Johor Baharu, Johor. This project was held in conjunction with Iskandar Malaysia's tenth anniversary. The objective of this project is to create an art space that is part of the way people experience the public spaces and express their Malaysian cultural identity, especially in Johor Baharu. This project involves the method of investigating the art of studio practice. It refers to Critical Self-Reflection approach and the collaboration between the statue artists and a group of project organisers such as Khazanah Nasional Berhad (KNB), UEM Land Berhad (UEML) and Creative Direction & Lead Consultant (labDNA). The main objective is that Publikart can help create better sites by making them unique and interesting. Public art indirectly involves the appreciation of the local community to attract interest and tell local stories about the place and become a joint venture to establish the spirit of brotherhood (ukhuwah) among new residents. Public Art also helps to liven up public spaces by becoming a foundation that can create spaces for interaction and social gatherings. The current phenomenon, namely the 'Digital Lifestyle', became the theme in the process of making this Public Statue. Keywords: Public Statues, Public Art, Digital Lifestyle. Abstrak ‘PublikART’ merupakan projek pembinaan Arca Awam yang dilaksanakan di Iskandar Puteri, Johor Baharu, Johor. Projek ini diadakan sempena ulang tahun kesepuluh Iskandar Malaysia. Objektif projek ini adalah mewujudkan ruang seni yang menjadi sebahagian daripada cara masyarakat mengalami persekitaran awam dan ekspresi terhadap identiti budaya Malaysia khususnya di Johor Baharu. Projek ini melibatkan kaedah penyelidikan seni praktik studio. Ia merujuk kepada pendekatan  Refleksi Kritikal Kendiri (Critical Self-Reflection) dan kolaborasi antara pengarca bersama kumpulan penganjur projek seperti Khazanah Nasional Berhad (KNB), UEM Land Berhad (UEML) dan Creative Direction & Lead Consultant (labDNA). Matlamat utama bahawa Seni Awam dapat membantu mewujudkan tempat-tempat yang lebih baik dengan menjadikan ia unik dan menarik. Seni Awam secara tidak langsung melibatkan penghayatan masyarakat setempat untuk menarik minat dan menceritakan kisah tempatan tentang tempat itu dan menjadi bantuan kongsi untuk menjalinkan semangat ukhuwah di kalangan penduduk baru. Seni Awam juga membantu untuk menghidupkan ruang-ruang awam dengan menjadi tumpuan yang mampu mewujudkan ruang interaksi dan perhimpunan sosial. Fenomena semasa iaitu ‘Gaya Hidup Digital’ menjadi tema dalam proses pembikinan Arca Awam ini. Kata Kunci: Arca Awam, Seni Awam, Gaya Hidup Digital.