Muzium dan Agenda Counter Islamophobia: Satu Analisis - Jalal, Ahmad Farid Abdul; Rahim, Rahimin Affandi Abdul; Razak, Muhd Imran Abd; Alias, Ahnaf Wafi; Adam Broughton, Mohamed Yusuf Ahmad Abd (Idealogy Journal; Vol 5 No 1 (2020): Idealogy Journal (April 2020), 2020)
The biggest problem facing Muslims nowadays is religious extremism. This history began with the clash of civilizations between the West and the Muslim world. The West sees the Islamic world as a trigger the outbreak of terrorism that needs to be battled. This reaction has preceded to the beginning of the phenomenon of Islamophobia. It is acknowledged that the Muslim community, especially academia has worked hard to change this negative view through the medium of education and scientific investigation. Hence, this article aims to look at the role of museums to diminish the negative views about Islamophobia brought in by Westerners. The focus of this study is to examine the roles played by Sultan Abdullah Mosque Museum in Pekan Pahang. By emphasizing issues related to identity, religion, and globalization, the museum is seen capable to be a catalyst in addressing issues related to misunderstandings of Islam. Museums can play an important role in changing the negative images of Islamophobia through the exhibitions conducted. Keywords: Extremism, Islamophobia, Sultan Abdullah Mosque Museum, Countering Islamophobia. ABSTRAK Masalah terbesar umat Islam semasa adalah membabitkan isu ekstremisme dalam beragama. Sejarahnya bermula apabila berlaku pertembungan nilai antara peradaban Islam dan barat. Barat melihat dunia Islam sebagai pencetus kepada agenda keganasan yang perlu ditentang secara habis- habisan. Tindak balas yang timbul terhadap isu ini menyebabkan lahirnya fenomena Islamofobia. Diakui bahawa masyarakat Islam, khususnya kalangan akademia telah berusaha keras melakukan usaha menjawab ataupun memperbetulkan citra negatif ini. Hal ini dilakukan melalui medium pendidikan  dan penyelidikan ilmiah. Artikel ini akan cuba melihat peranan muzium dalam usaha memperbetulkan citra negatif yang dibawa oleh Islamofobia tajaan barat. Fokus utama kajian akan diberikan kepada peranan yang dimainkan oleh Muzium Masjid Sultan Abdullah di Pekan Pahang. Dengan memberikan penekanan terhadap isu-isu berkaitan identiti, agama dan global, muzium ini dilihat mampu menjadi pemangkin dalam menangani persoalan berkaitan salah faham terhadap Islam. Jelaslah bahawa, muzium mampu memainkan peranan penting dalam membersihkan citra negatif Islamofobia melalui pameran yang dijalankan. Kata Kunci: Ekstremisme; Islamofobia; Muzium Masjid Sultan Abdullah; Membersih Citra Negatif Islamofobia.