Hingar-Bingar Pasar Pengalaman (2004): Satu Kritikan Dalam Memahami Diri T. Alias Taib - Azmi, Nur Nafishah; Jamaluddin, Ibrahim (Idealogy Journal, 2022)
Hingar bingar merupakan keadaan bising, riuh-rendah, hiruk-pikuk dan semua orang berteriak-teriak sehingga suasana menjadi tidak tenteram. Itu adalah perasaan seseorang apabila menjejakkan kaki ke pasar. Perasaan ini berbeza apabila penulis membaca Pasar Pengalaman (2004), daripada T. Alias Taib. Pasar yang diterjemahkan dalam buku Antologi Puisi Pasar Pengalaman (2020) adalah falsafah diri T. Alias Taib sendiri. Kajian ini akan membawa satu pelayaran kepada pengalaman yang telah dialami oleh T. Alias Taib pada ketika puisi ini dituliskan seterusnya membuktikan bahawa keadaan hingar bingar di pasar masih wujud sehingga saat ini. Bagi merealisasikan pelayaran kajian ini, kaedah yang akan digunakan adalah kritikan sastera yakni menggunakan tafsiran terhadap karya sastera dalam menganalisis, sambil melihat konteks yang kompleks untuk memberi pemahaman mengenai bagaimana puisi yang dipilih sesuai dengan pengalaman manusia yang tidak pernah pupus. Pelayaran pengalaman Pasar Pengalaman akan membawa pembaca sedar akan kewujudan falsafah diri T. Alias Taib masih hidup sehingga kini. Teori fenomenologi-rasa akan menjadi sandaran kepada kajian ini yang mana ia akan menjelaskan dua jenis struktur iaitu multi-layered dan quasi temporal. Ini akan ditambahkan lagi dengan penerangan rasa yang dijelaskan Bersama fenomenologi iaitu tuntutan kepada emosi. Proses ini akan memberi jawapan kepada memahami diri penulis puisi yang merupakan teras dan lambang keperibadian beliau dalam dunia serba moden. Diakhir pelayaran pengalaman ini, diharapkan ia menjadi satu titik tolak kepada pemikir di luar sana agar memahami dan menjiwai setiap bait puisi yang dihasilkan dengan rasa hati yang cerdik dan berlapang dada dengan pemahaman diri manusia. Falsafah diri ini merupakan ilmu yang perlu diamalkan kerana ilmu tanpa amal ibarat pokok tanpa buah. Kata kunci: puisi, sastera, falsafah, diri, fenomenologi-rasa   Abstract Noise is defined as a state of agitation, hustle, and bustle in which everyone shouts until the atmosphere gets agitated. That's how it feels when you walk into a market. When the author reads T. Alias Taib's Pasar Pengalaman (2004), he has a different feeling. T. Alias Taib's self-philosophy is the market translated in the book Anthology of Market Experience Poetry (2020). This research will travel back in time to the experience that T. Alias Taib had at the time this poem was composed, demonstrating that perhaps the market's noisy scenario remains today. The method that will be used to realize the journey of this study is literary criticism, which is the analysis of literary works using the interpretation of literary works while looking at the complex context to provide an understanding of how the selected poems correspond to the human experience that has never died out. The reader will be made aware of the presence of T. Alias Taib's self-philosophy through the experience journey of the Experience Market. This study's backbone will be the phenomenological-sense theory, which will describe two sorts of structures: multi-layered and quasi-temporal. This will be supplemented with the explanation of taste, as well as phenomenology, or the claim to emotion. This procedure will provide an answer to the poet's self-awareness, which is the center and emblem of his individuality in today's world. It is intended that at the conclusion of this journey of discovery, it will serve as a beginning place for intellectuals to comprehend and enliven each stanza of poetry written with a feeling of creativity and open-heartedness with human self-understanding. Keywords: Poetry, Literature, Philosophy, Self, Rasa-Phenomenology