Kelangsungan Perbincangan Berkaitan Kesenian dan Reka Bentuk - Ramli, Ishak; Ab Gani, Muhamad Abdul Aziz (Idealogy Journal; Vol 7 No 2 (2022): Idealogy Journal (September 2022), 2022)
Kesenian dan reka bentuk haruslah bergerak seiring dengan hal praktis dan penyelidikan. Dalam memastikan setiap praktis yang diamalkan oleh para seniman dan pereka itu relevan, usaha mencatat atau merekod secara penulisan perlu dibuat melalui kaedah penyelidikan yang sistematik. Perbincangan tidaklah hanya tertakluk kepada proses sesebuah praktis; tetapi pencarian makna melalui latar konteks dan pengaruh juga perlu dilakukan. Kedua-duanya perlu ditulis bagi mewujudkan nilai kebenaran dalam dunia kesenian dan reka bentuk. Idealogy Journal telah menjadi platform yang penting dalam memastikan setiap amalan praktis dan penyelidikan diraikan dalam bentuk penulisan yang prolifik dalam menjamin kelangsungan kesenian dan reka bentuk. ABSTRACT Arts and design have to be in line with practice and research. In ensuring that each practice of the artists and designers are relevant, the effort to list and record in writing has to be made through a systematic research methodology. Discussions are not only limited to the process of a practice, but the search of meaning through context and influence are also required. Both need to be written to create the value of truth in the world of arts and design. Idealogy Journal acts as an important platform in ensuring each practice and research conduct are celebrated in a prolific writing towards the sustainability of arts and design. Keywords: Continuation, Discussion, Arts and Design