Membangunkan Fitur Reka Bentuk dan Susun Atur Poster Kesedaran Dengan Gabungan Emoji - Daud, Noorlida; Mohd Ali, Ahmad Zamzuri (Idealogy Journal, 2022)
Poster kesedaran dengan gabungan emoji telah digunakan secara meluas dalam menyampaikan mesej yang berbentuk khidmat masyarakat atau lebih dikenali sebagai Public Service Announcement (PSA). Ia merupakan salah satu alternatif yang sering digunakan bagi menyampaikan mesej atau pesanan kepada masyarakat. Mesej melalui medium poster sebegini dapat disebarkan dengan meluas samaada secara bercetak atau secara digital. Oleh itu, terdapat pelbagai susun atur poster yang dihasilkan mengikut cita rasa masing-masing tanpa mengikut spesifikasi yang sepatutnya. Kajian ini akan mengenalpasti apakah fitur-fitur reka bentuk susun atur yang bersesuaian, lebih mudah dibaca serta menarik minat pembaca. Kajian ini menggunakan kaedah metodologi yang berasaskan rujukan literatur, oleh itu data yang dikumpulkan adalah melalui pelbagai sumber literatur dan temu bual bersama pakar rujuk.   Kata Kunci:  Emoji, Poster, Public Service Announcement (PSA), Susun atur.   Awareness’s posters with emoji combination are widely used in conveying the Public Service Announcement (PSA) messages. This type of alternative is frequently used to convey messages to society. The messages in the posters could be spread widely no matter in printed form or digital form. Consequently, various of poster’s layout were produced out there according to designer’s taste and yet not adapting the suit specification such as elements and principles in graphic. Therefore, this research will identify the suitable features design in producing the friendly poster’s layout, readable poster’s layout and layout that easily attract reader’s attention. This research uses literature-based methodology and the data are collected from various literatures as well as through experts.   Keywords:  Emoji, Poster, Public Service Announcement (PSA), Layout.