Apresiasi Seni Dalam Karya Seni Catan Sulaiman Esa Menerusi Teori Estetik Melayu - Wan Md Zain, Wan Soliana; Ibrahim, Marzuki; Ayob, Salwa; Ghazali, Noor Hafiza; Sulaiman@Abd Rahim, Rushana; Omar, Mazni; Daud, Mohd Zamani; Wan Md Zain, Wan Salwanis (Idealogy Journal; Vol 8 No 1 (2023): Idealogy Journal (April 2023)DO - 10.24191/idealogy.v8i1.405, 2023)
ABSTRAK    Penyelidikan ini menerangkan tentang apreasasi seni dalam karya seni catan bertajuk Garden of Mystery IV (1992) oleh Sulaiman Esa. Keindahan karya dan motif dalam catan dianalisis menggunakan pendekatan teori estetika Melayu yang dikemukakan oleh Sulaiman Esa . Permasalahan yang timbul adalah bagaimana untuk mengesan dan mengenalpasti estetik Melayu dalam motif melalui bentuk, makna dan falsafah yang cenderung dengan pemilikan konsep berhalus (refinement), lembut (flexibility), seimbang (balance), kesatuan (unity), berguna (functionality) dan perlambangan (symbolism). Penyelidikan dijalankan secara kualitatif melalui analisis dokumen, di mana data dikumpulkan dan disaring daripada sumber seperti buku, tesis, jurnal, artikel, laman sesawang dan sebagainya dengan mencari rujukan yang relevan dengan permasalahan. Dapatan penyelidikan menunjukkan penggunaan motif tersebut mempunyai hubungkait antara falsafah keindahan budaya Melayu dengan kesenian Islam. Pemahaman tentang bentuk, maksud, falsafah, konsep dan tujuan aplikasi reka bentuk motif perlu diterapkan di dalam karya seni catan bagi membentuk imej dan identiti bercirikan Islamik. Sekali gus mencerahkan tentang prinsip estetik Melayu, memberi pemahaman tentang konsep kecantikan dari konteks ideologi Melayu dalam seni visual dan membimbing serta berusaha merangsang pelukis menghasilkan ekspresi baharu dalam karya catan seni moden.      Kata Kunci: Motif, Estetik Melayu, Konsep Keindahan, Apresiasi Seni, Catan.       ABSTRACT    This research explains the appreciation of art in the paintings titled Garden of Mystery (1992) by Sulaiman Esa. The beauty of the paintings and motifs is analyzed using the approach of the Malay aesthetic theory presented by Sulaiman Esa. The problem that arises is how to detect and identify the Malay aesthetic in the motif through the forms, content and philosophies that tend to be with the possession of refinement, flexibility , balance, unity, functionality and symbolism concepts. Research is carried out qualitatively through document analysis, where data is collected and screened from sources such as books, theses, journals, articles, websites and so on by searching for references relevant to the problem. The research findings show that the use of the motif has a link between the philosophy of the beauty of Malay culture and Islamic art. An understanding of the form, content, philosophy, concept and purpose of the application of motif design should be applied in the artwork to form an Islamic image and identity. To enlighten the principles of Malay aesthetics, to provide an understanding of the concept of beauty in the context of the Malay ideology of visual arts and to guide and stimulate the artist to produce new expressions in modern painting.    Keywords: Motif, Malay Aesthetics, Concepts of Beauty, Art Appreciation, Paintings .