Kelangsungan Galeri Seni Komersil di Malaysia: 1960-1990 - Mat Isa, Mohd Jamil (Idealogy Journal; Vol 8 No 2 (2023): Idealogy Journal (September 2023), 2023)
ABSTR AK     Galeri seni komersil berperanan penting dalam proses perkembangan seni lukis negara melalui pelbagai aktiviti yang dianjurkan. Informasi dan data berkaitan dengan galeri seni komersil amatlah terhad terutamanya dalam bentuk penulisan ilmiah. Objektif kajian ini adalah untuk mengesan dan dokumentasikan secara kronologi penubuhan galeri seni komersil dan kegiatan yang telah dianjurkan dari era 1960an dan 1990an. Ianya merupakan faktor penyumbang kepada proses perkembangan seni lukis tempatan. Kaedah pengumpulan maklumat melalui pelbagai bahan penerbitan seperti keratan akhbar, buku, majalah dan katalog telah dijalankan. Bermula dengan empat buah galeri diera 1960an, ianya semakin berkembang. Terdapat beberapa galeri yang diusahakan oleh pelukis sendiri dan individu yang melihat industri ini berpotensi untuk maju. Usia perniagaan turut memperngaruhi landskap seni lukis tempatan. Terdapat beberapa galeri komersil yang kurang dari lima tahun pengoperasiannya. Kuala Lumpur masih menjadi lokasi pilihan pengusaha dan terdapat beberapa galeri komersil beroperasi di sekitar Lembah Kelang, Melaka dan Pulau Pinang. Sepanjang empat dekat terdapat 38 galeri seni komersil dikesan beroperasi dalam negara.      Kata kunci: Galeri Seni, Komersil, Pameran     ABSTRACT   Commercial art galleries are essential in developing national art through various organized activities. Information and data related to commercial art galleries could be more extensive, especially in the form of scientific writing. The objective of this study is to trace and document chronologically the establishment of commercial art galleries and the activities organized from the 1960s and 1990s. It is a contributing factor to the development process of local art. Information was collected through various publications such as newspaper clippings, books, magazines and catalogues. Starting with four galleries in the 1960s, it is growing. Several galleries are run by artists and individuals who see this industry as having the potential to progress. The age of business also influenced the local painting landscape. Some commercial galleries have less than five years of operation. Kuala Lumpur is still the location of choice for entrepreneurs, and several commercial galleries are operating around the Kelang Valley, Malacca and Penang. Over the past four years, 38 commercial art galleries have been working in the country.   Keywords: Art gallery, Commercial, Exhibition