Bangau Perahu: Identiti Malaysia Dalam Rekabentuk Barang Kemas - Mohd Anuar, Nur Syafinaz; Daud, Mohd Zamani; Iskandah, Muhammad Faiz; Lias, Hamdan; Ma Hassan, Nik Nur Hafizah (Idealogy Journal; Vol 8 No 2 (2023): Idealogy Journal (September 2023)DO - 10.24191/idealogy.v8i2.454, 2023)
Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti potensi dan kepentingan identiti Malaysia dalam idea generasi dari perspektif baharu bagi reka bentuk barang kemas kontemporari. Matlamat utama adalah untuk membantu penyelidik mengenal dan menghargai identiti kebangsaan (Bangau Perahu) agar dapat diterjemahkan ke dalam rekaan barang kemas dengan lebih kreatif dan inovatif khususnya kontemporari keronsang. Kaedah yang digunakan adalah Double Diamond dari British Design Council bermula tahun 2005. Model ini dilihat amat bersesuaian untuk diaplikasikan dalam kajian ini. Proses ini mempunyai empat fasa utama iaitu: 1) Mencari 2) Menentukan, 3) Membangunkan dan 4) Menyampaikan. Maklum balas diperolehi melalui soalan kaji selidik yang terbahagi kepada 2 bahagian utama: Bahagian A: Tahap kriteria penilaian terhadap rekabentuk dan Bahagian B: Tahap kriteria penilaian terhadap produk. Hasil kajian berkaitan rekaan mendapati 4 indikator dipilih sebagai sangat setuju manakala kriteria terhadap produk, didapati purata memilih 3 indikator sebagai sangat penting. Walaubagaimanapun semua berpendapat telesis wujud dengan jelas dalam rekaan ini. Produk ini sesuai untuk dikomersialkan, namun perlu beberapa penambahbaikan. Kata Kunci Keywords: Bangau Perahu, Identiti Malaysia, Idea Generasi, Barang Kemas      Abstract     This research was conducted to identify the potential and importance of Malaysian identity in generational ideas from a new perspective for contemporary jewelery design. The main goal is to help researchers recognize and appreciate the national identity (Bangau Perahu) so that it can be translated into more creative and innovative jewellery designs, especially contemporary brooch. The method used is the Double Diamond from the British Design Council starting in 2005. This model is seen as very appropriate to be applied in this study. This process has four main phases which are: 1) Search 2) Define, 3) Develop and 4) Deliver. Feedback is obtained through survey questions that are divided into 2 main parts: Part A: The level of evaluation criteria for design and Part B: The level of evaluation criteria for the product. The results of the design-related study found that 4 indicators were chosen as very agreeable while the criteria for the product, it was found that the average chose 3 indicators as very important. However, everyone thinks telesis is clearly present in this design. This product is suitable for commercialization but needs some improvements.    Keywords: Bangau Perahu, Malaysian Identity, Generational Ideas, Jewellery